Baggrund
- Nikolaj Ahlburg
- 6. jun. 2024
- 4 min læsning
Opdateret: 25. jun. 2024

Kernen i naturdannelsesbegrebet er menneskets forbindelse til naturen. Det er min allervigtigste pointe. Alt arbejde med naturdannelse bør derfor have en uddybelse og styrkelse af denne forbindelse for øje, uanset om man arbejder med den på et kropsligt, et intellektuelt eller et følelsesmæssigt plan. Således bør naturen være omdrejningspunkt for enhver naturformidler, som ønsker at arbejde med dette begreb. Det betyder blandt andet helt lavpraktisk, at aktiviteterne optimalt set skal finde sted i naturen, og at naturen ikke reduceres til blot at indgå som en ramme for aktiviteterne, men at fokus rent faktisk rettes mod den. En anden væsentlig pointe, som du skal have med inden du læser videre er, at der findes lige så mange måder at føle sig forbundet til naturen på, som der findes mennesker. Jeg kender ikke til alle de forskellige naturforbindelsesformer, men jeg arbejder år for år på at opdage og udforske flere af dem.
I min første bog ‘Naturdannelse - naturformidlerens håndbog’ fra 2021, som jeg udgav i samarbejde med Line Beck, identificerede vi med afsæt i vores egen naturformidlingspraksis tre naturdannelseselementer, som repræsenterede hver deres naturforbindelses- og naturoplevelsesform.
Fysisk aktivitet - typisk sportslignende aktiviteter med højt tempo, fokus på selvudvikling og færdighedsopøvning
Faglig videnstilegnelse - klassisk biologisk naturformidling med fokus på viden om arter og økosystemer
Sanseligt nærvær - med rolige og sanselige oplevelser i stil med de aktiviteter, du måske kender eller har hørt om fra naturterapi
Disse tre naturdannelseselementer udgjorde, da bogen udkom, tilsammen mit naturformidlingsunivers, og alle de naturoplevelser, jeg organiserede, lå i et spændingsfelt mellem dem. Derfor kaldte vi dengang vores didaktiske model for naturdannelsestrekanten, fordi den havde et hjørne for hvert naturdannelseselement.
Men allerede da bogen udkom var det tydeligt for mig, at den didaktiske model var mangelfuld, fordi min naturformidlingspraksis havde flyttet sig i en ny retning. Det rodede jeg bod på ved at skrive min anden bog ‘Naturdannelse året rundt - fortællinger fra en naturformidlers praksis’ fra 2023, hvor jeg indførte to nye naturdannelseselementer.
Æstetisk læring - en proces hvor sansninger, følelser og oplevelser bearbejdes gennem og kommer til udtryk i en æstetisk udtryksform
Praktisk erfaring - den kropslige tilvendelse til naturen og den praktiske læren om hvordan man færdes i den
Hermed blev naturdannelsestrekanten til en sekskant, for jeg tilføjede desuden et spørgsmålstegn, fordi jeg allerede på det tidspunkt vidste, at der ville komme flere naturdannelseselementer til hen ad vejen. Derudover ønskede jeg også at invitere dem, som senere endte med at læse bogen ind til at tænke videre og selv komme på nye naturforbindelsesformer.

Nu sidder jeg så her og er ved at opstarte en blog om naturdannelsesbegrebet, for min naturformidlingspraksis er i konstant bevægelse, og har nu flyttet sig endnu en gang. Nye spørgsmål og perspektiver melder sig konstant på banen, hvilket betyder at jeg er begyndt at blive en lille smule bekymret for, om jeg nogensinde bliver færdig med min skrivning om naturdannelsesbegrebet. For jeg er nødt til at skrive for at kunne få fred i mit hoved. Ideerne skal skrives ned og sættes i system, før jeg kan give slip på dem. Ellers bliver de hængende og hober sig op over tid. Derfor er denne blog det perfekte format, fordi jeg her løbende kan skrive om de ting der fylder i mit hoved og fordi jeg forhåbentlig også løbende vil få en masse feed-back fra jer der læser med.
Jeg kan allerede nu afsløre, at jeg i de følgende opslag vil introducere to nye naturdannelseselementer til min didaktiske model nemlig: Åndelig søgen og Kulturel udnyttelse. Derudover vil jeg introducere et nyt begreb; Naturimprovisation, som jeg forhåbentlig en dag vil have så meget at sige om, at det kan blive til en selvstændig bogudgivelse. Men bloggen vil ikke kun blive formet af teoretiske, filosofiske og didaktiske tekster, for jeg vil fortsætte dagbogsformatet fra min anden bog og dele ud af de ideer og den erfaring der strømmer ud af min naturformidlingspraksis på Testrup Højskole. Det betyder også at jeg vil dele ud af min musik og min digtning, fordi min kunstneriske praksis lige nu udgør en stor del af min naturformidlingspraksis.
Naturdannelsesbegrebet rummer et stort potentiale og det har allerede vundet stor udbredelse i Danmark. Blandt andet takket være Friluftrådet, som med projektet 'Børns Naturdannelse' har været med til at udbrede kendskabet med og uddybe forståelsen af begrebet. Kan varmt anbefale deres rapporter, hvis du skulle have lyst til at læse mere. Og det er mig selvfølgelig en stor glæde, at se hvordan naturdannelsesbegrebet har spredt sig ud i alle grene af natur- og friluftsvlivsdanmark, men det vækker også en bekymring i mig. For det ligger mig meget på sinde, at hvis vi skal begynde at bruge det her naturdannelsesbegreb, så skal det også have betydning for hvordan vi udfolder vores naturformidlingspraksis. Det skal ikke bare være endnu et lækkert ad-on ord, som eksempelvis bæredygtighed, der efterhånden kan betyde alt og ingenting, og som på mange måder har mistet sin betydning, fordi alle bruger det i flæng. Mit håb er at naturdannelse kan blive et ord vi bruger med omtanke og fordi det betyder noget.
Jeg tror ikke at jeg sidder med det endelige svar på noget som helst, men jeg håber og tror på at jeg med denne blog og mit forfatterskab kan bidrage med en masse relevante perspektiver, som kan være med til at puste nyt liv og kreativitet ind i vores tilgang til naturen i Danmark. Håber du har lyst til at læse og tænke med.
Comments